ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

28.1.12

Α.Ε.Β.Ε.Κ. Η Ελαιουργία και το Εργοστάσιο Γάλακτος


Εισαγωγικά παρουσιάζεται η εξέλιξη της κερκυραϊκής Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας από την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οπότε «… ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και ο εμφύλιος στη συνέχεια, αποτέλεσαν ένα ακόμη τρομερό κτύπημα για την κερκυραϊκή οικονομία. Τίποτα δεν έμεινε στη θέση του. Η βιομηχανία παρουσίασε εξασθένιση μέχρι σημείου μηδενισμού της παραγωγής σε ορισμένες περιπτώσεις».

Η Ελαιουργία της Α.Ε.Β.Ε.Κ.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει:
* Την ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας
* Την καλλιέργεια της Ελιάς στην Αρχαία Ελλάδα
* Την καλλιέργεια της Ελιάς στην Κέρκυρα
* Τα σχετικά με την Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας Ελαιουργίας Κέρκυρας (Α.Ε.Β.Ε.Κ.), η οποία έμεινε γνωστή σαν «Ελαιουργία», από την ίδρυσή της στα 1924 μέχρι τη διάλυσή της στα 1985.
* Περιγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μαντουκιού, κάποιες από τις οποίες υπήρχαν από την εποχή της Αγγλοκρατίας.
* Τη δημιουργία και την εξέλιξη ως το κλείσιμο της Ελαιουργίας στην Μεσαριά.

Το εργοστάσιο Γάλακτος

Μετά από μια εισαγωγή με την ιστορία του  ελληνικού Γάλακτος, γίνεται ευρεία αναφορά στην Α.Ε. Γαλακτοκομικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων του Μιλτιάδη Μαργαρίτη  η οποία προϋπήρξε της Α.Ε.Β.Ε.Κ. αλλά ταυτόχρονα ήταν  πρόδρομος της.
Ακολουθεί το ιστορικό του εργοστασίου Γάλακτος της Α.Ε.Β.Ε.Κ. το οποίο λειτουργεί από το 1964 στη θέση Βρυώνη με 30 μόνιμους εργαζόμενους και αφού διαγράψει μια εμπορική παρουσία 30 χρόνων, κλείνει στις 24 Ιούλη 1994. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πως εξελίχθηκε η μονάδα όλα αυτά τα χρόνια, πως συγκεντρώνονταν το απαραίτητο γάλα, τη διαδικασία της παστερίωσης  και την οργάνωση της εμπορικής διάθεσης.

Η μελέτη κλείνει με σειρά σημειώσεων και βιβλιογραφία ενώ συνοδεύεται με πολύτιμες φωτογραφίες από τις συλλογές του Τάσου Ζωχιού και του Λεωνίδα Παγκράτη.
Ο κόπος της συγκέντρωσης του υλικού και της συγγραφής ανήκει στους καθηγητές Θεοφάνη Κυπριώτη, Χαράλαμπο Μωραϊτη και στους μαθητές: Εύα Μακρή, Τομ Πουλιάση, Λευτέρη Νάξη, Γιάννη Άνθη, Γιάννη Δαφνή, Κώστα Παγιάτη, Κώστα Όνγκαρη, Κώστα Παπαδόπουλο, Θανάση Γαρδικιώτη και Σπύρο Γκαγκάρα.