ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

1.5.08

Γιάννης Δόικας

Παροιμίες, Δημοτικά, Ευτράπελα και άλλα Λαογραφικά Παξών και Κέρκυρας

Μια ακόμα λαογραφική μελέτη κυκλοφόρησε ο ακούραστος Γιάννης Δόικας, καταγράφοντας ένα μεγάλο μέρος από τις παροιμίες που λέγονται στους Παξούς. Παράλληλα καταγράφει ένα μέρος από τη σκωπτική και δημοτική ποίηση των Παξών καθώς όλα αυτά αποτελούν τη συνέχεια των παραδόσεων και του πολιτισμού μας σε μια εποχή κατά την οποία οι παλιές θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις προσαρμόζονται με απίστευτη ευκολία σε τουριστικές και οικονομικές ανάγκες.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ένας σημαντικός αριθμός παροιμιών από το μικρό νησί των Παξών.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Οι παροιμίες είναι η συγκέντρωση γνώσης και σοφίας που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, χωρίς να γνωρίζουν σύνορα, φέρνοντας στους λαούς τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από ανθρώπου συνετούς και σοφούς.
Αποτελούν δείγμα του πολιτισμού της. Σφραγίζουν τον λόγο με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Διδάσκουν, προβληματίζουν, επαινούν, τιμωρούν, σαρκάζουν, ειρωνεύονται, προκαλούν, επαινούν, πείθουν και σηματοδοτούν, σε κάθε στιγμή, το πέρασμα από τις συμπληγάδες της ζωής μας…»