ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

1.5.08

Νίκος Πακτίτης:
«Κερκυραϊκά Δημοτικά τραγούδια»

Όταν το 1989, ο Νίκος Πακτίτης κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη μελέτη του «Κερκυραϊκά Δημοτικά τραγούδια» (έκδοση Ιστορικολαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας), ήταν η πληρέστερη που είχε γίνει στον τομέα αυτό. Είχαν προηγηθεί δεκαετίες ενωρίτερα οι εργασίες του Μαρτζούκου και του Μπουνιά οι οποίες ήταν από τις πρώτες προσπάθειες συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού του νησιού.
Σήμερα, δεκαεφτά χρόνια από την πρώτη της έκδοση, η μελέτη του Νίκου Πακτίτη παραμένει η πληρέστερη στον τομέα της και η πιο σημαντική που θα συμβουλευτεί ο ασχολούμενος με τα Λαογραφικά της Κέρκυρας.
Πριν λίγους μήνες η μελέτη αυτή επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις «Δωδώνη» με τη συμβολή του «Συλλόγου Σιναραδιτών της Αθήνας» και παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Η μελέτη περιλαμβάνει:
Εκτεταμένο πρόλογο στον οποίο αναλύονται γενικά τα σχετικά με το Δημοτικό Τραγούδι και ειδικότερα τεκμηριώνεται η διαμόρφωση και εξέλιξη του κερκυραϊκού δημοτικού τραγουδιού.
Παράθεση κερκυραϊκών δημοτικών τραγουδιών τα οποία χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Ακριτικά
Παραλογές
Θρησκευτικά-Λατρευτικά
Τραγούδια της αγάπης
Τραγούδια του γάμου
Περιπαιχτικά ή περιγελαστικά
Τραγούδια του θανάτου- Μοιρολόγια
Παιδικά – Ξενιτιάς –Γνωμικά – Εργασία – Παρέας και διάφορα άλλα.
Η μελέτη συμπληρώνεται με σχετική βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΚΤΙΤΗΣ
Ο Νίκος Πακτίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930, τελείωσε το 1951 τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και μέχρι το 1977 δίδαξε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ασχολούμενος παράλληλα με ιστορία, λαογραφία αλλά και με λογοτεχνία και ποίηση.
Διατέλεσε πρόεδρος Φιλαρμονικής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιναράδων, ενώ το 1980 ίδρυσε με φίλους τη Λαογραφική εταιρεία Κέρκυρας και στα πλαίσιά της το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο Μέσης στους Σιναράδες, το μοναδικό του είδους του στην Κέρκυρα και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο περίπου εφτά χιλιάδες τουρίστες, ερευνητές και μαθητές. To 1999 ίδρυσε, με τη συμπαράσταση του Δήμου Κερκυραίων, το Μουσείο Κερκυραϊκής Κεραμικής, που στεγάστηκε στο Νέο Φρούριο. Παράλληλα οργάνωσε με άλλα σωματεία γιορτές Κερκυραϊκής λαϊκής παράδοσης.
Έλαβε μέρος με ανακοινώσεις του σε πέντε Πανιόνια σννέδρια, ενώ με πρωτοβουλία του η Λαογραφική Εταιρεία, στο γραφείο της, στην πόλη της Κέρκυρας, οργάνωσε μορφωτική εστία, η οποία διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογές Κερκυραϊκής Αρχιτεκτονικής, Κερκυραϊκής Κεραμικής καθώς και συλλογή από φωτογραφίες και κείμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Τη μορφωτική εστία επισκέπτονται μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές για μελέτη και ανταλλαγή γνώσεων κύρια σε διάφορα θέματα κερκυραϊκής ιστορίας και λαογραφίας.
Ο Νίκος Πακτίτης, ακούραστος και δραστήριος, κατοικεί. στην Κέρκυρα, την οποία συνεχώς ερευνά και μελετά, και ενδιαφέρεται με πάθος για την προστασία του φυσικού και αρχιτεκτονικού της περιβάλλοντος.

Γ.Ζ.