ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

26.4.08

Σπύρος Γαούτσης

Ο Καρδινάλιος Marcus Antonius Barbarigo.
Λατινεπίσκοπος Κέρκυρας 1678-1688

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες μία ακόμα μελέτη του Σπύρου Γαούτση για την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα. Αφορά τη ζωή και το έργο του Λατινεπίσκοπου Κέρκυρας Barbarigo (1678-1688) ο οποίος στη συνέχεια διατέλεσε Καρδινάλιος και πέρισυ συμπληρώθηκαν τρεις αιώνες από το θάνατό του.
Με δεδομένη την έλλειψη βιβλιογραφίας για την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στα Ιόνια Νησιά (κάτι το οποίο έχουμε τονίσει και άλλοτε) η μελέτη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, πολύ περισσότερο διότι παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για τις σχέσεις της με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Βενετίας σε μια από τις σημαντικότερες και πλέον μακρόχρονες περιόδους της τοπικής ιστορίας.
Τονίζει ο συγγραφέας: «Ο Λατινεπίσκοπος και ο Πρωτοπαπάς από την άλλη, παραμένουν δύο ανταγωνιστικές ηγετικές μορφές που προκαλούν πονοκέφαλο στην πολιτική εξουσία, η οποία έχει να επιλέξει ανάμεσα σ’ ένα ομόδοξο και σ’ ένα πλειοψηφών κοινωνικό σύνολο, του οποίου οι διαφορές δεν είναι κυρίως δογματικές αλλά καθαρά πολιτισμικές και οικονομικές…»

Γ.Ζ.