ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

25.4.08

Σπύρος Γαούτσης

Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα

Έναν αιώνα παρουσίας στην Κέρκυρα συμπλήρωσε εφέτος το Τάγμα των Φραγκισκανίδων. Το γεγονός τιμήθηκε από την Καθολική Αρχιεπισκοπή με σειρά εκδηλώσεων και στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε η μελέτη του συμπολίτη Σπύρου Γαούτση «Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα», η οποία τυπώθηκε σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά (η αγγλική μετάφραση οφείλεται στην Ειρήνη Μουζακίτη).
Στις τέσσερις ενότητες της μελέτης αυτής συνοψίζονται τα πιο σημαντικά στοιχεία της ιστορίας του Τάγματος στην Κέρκυρα:
1) Η κοινότητα των Αδελφών και το μοναστήρι.
2) Το σχολείο και η εκπαιδευτική προσφορά των Αδελφών μέσα στον 20ο αιώνα.
3) Το γηροκομείο το οποίο διευθύνεται από τις Αδελφές.
4) Η ενορία όπου περιλαμβάνονται και τα σχετικά με τον ιεραποστολικό ρόλο των Αδελφών στην τοπική εκκλησία και την κοινωνία.
Παράλληλα ο συγγραφέας αναλύει την καθημερινότητα της μαλτέζικης κοινότητας από τα χρόνια της Αγγλοκρατίας μέχρι τις μέρες μας και ξεφεύγει από τα όρια ενός απλού χρονικού παρουσιάζοντας μία πολύτιμη συνιστώσα της κοινωνικοοικονομικής ιστορίας του νησιού η οποία μόλις πρόσφατα άρχισε να ερευνάται.
Το βιβλίο του Σπύρου Γαούτση περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία και αρχειακές πηγές ενώ ακολουθείται από πολυάριθμες φωτογραφίες και πίνακες μαθητών του «αγγλικού» σχολείου.

Γ.Ζ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα