ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

25.4.08

«Περί Ιστορίας»

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «Περί Ιστορίας» την οποία επιμελείται και εκδίδει η Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών και με το οποίο, όπως δηλώνεται στον πρόλογο, κλείνει ένας κύκλος. Στόχος είναι το επόμενο τεύχος να μην είναι μόνο βήμα παρουσίασης μελετών, αλλά να αποτελέσει συμβολή στο διάλογο και τις νέες ιδέες για την Ιστορία.
Το περιεχόμενο του τεύχους χωρίζεται σε δύο ενότητες.
Η πρώτη περιλαμβάνει:
* Σωτήρη Βογιατζή και Ασπασίας Ραπτάκη: «Το κάστρο της Κασσιώπης».Ο πρώτος των συγγραφέων είναι Δρ Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ και επικεφαλής Αρχιτεκτονικού Γραφείου Ειδικών μελετών (ανάμεσά τους, αποκαταστάσεις Βυζαντινών και μεταβυζαντινών κτηρίων), το οποίο φέτος βραβεύτηκε με το Europa Nostra Award 2007.
* Αγγελικής Παναγοπούλου «Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και ο μύθος του: σύμβολο και πηγή εξουσίας σε Βυζάντιο και Δύση το10ο αιώνα». (Η συντοπίτισσα Αγγελική Παναγοπούλου πρόσφατα εκλέχτηκε λέκτορας Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
* Μαρίας Μελέντη, ιστορικού της Τέχνης και διευθύντριας της Δημοτικής Πινακοθήκης: «Η “συνομιλία” των ιερών σωμάτων στη ζωγραφική των Ιόνιων νησιών το 18ο αιώνα: οι “συντροφιές” των Αγίων της τοπικής λατρείας».
* Γιώργου Ζούμπου, μαθηματικού και δρος του Τμ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, «Οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896»
* Θεοφάνη Μαλκίδη, λέκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην περίοδο της δικτατορίας και το ελληνοτουρκικό μορφωτικό σύμφωνο του 1968»
* Χαράλαμπου Σ. Κουργιαντάκη «Διδακτική της ιστορίας. Η λογική κατανόηση και η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Λονδίνου». Ο συγγραφέας είναι δρ Παιδαγωγικων-Διδακτικής της Ιστορίας από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εργάζεται στην Κέρκυρα ως εκπαιδευτικός

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει περιλήψεις των εισηγήσεων οι οποίες έγιναν στη Β΄ Συνάντηση υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για τις εκπονούμενες διδακτορικές διατριβές με τις οποίες γίνεται εμφανής η ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται στο Τμήμα Ιστορίας.
Ανάμεσα στις ανακοινώσεις αυτές, συναντάμε και αρκετές με άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για τα ζητήματα τοπικής ιστορίας.
Eνδεικτικά αναφέρουμε:
* Μαρίας Καμονάχου: «Θεσμοί αγροτικού εκσυγχρονισμού στην Κέρκυρα το 19ο αιώνα».
* Σπύρου Κάντα: «Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929 και το Ημιγυμνάσιο Λευκίμμης».
* Νεκταριάννας Σαλίβερου: «Το πολυσχιδές έργο του Γεωργιου Σ. Σαμαρτζή»
Τέλος παρουσιάζεται η πλούσια δραστηριότητα της Εταιρείας κατά την περίοδο 2004-2006.
Η έκδοση του τόμου έγινε με την χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ.Λεβέντη.

Γ. Ζ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα