ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

1.5.08

Παναγιώτα Τζιβάρα

Σχολεία και δάσκαλοι στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα (16ος-18ος αι.)

Θρακική Βιβλιοθήκη 7- Σειρά διατριβών και εγχειριδίων
Αθήνα 2003


Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή της Παναγιώτας Τζιβάρα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Αποτελεί καρπό πολύχρονης και επίμονης αρχειακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε κύρια στο Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, ενώ το έναυσμα για την έναρξή της αποτέλεσε η έλλειψη οποιασδήποτε συστηματικής μελέτης για το θέμα και οι αντικρουόμενες θέσεις των ερευνητών για τη στάση των Βενετών σε θέματα παιδείας
Οδηγός της έρευνας ήταν ο πίνακας των δημοσίων δασκάλων, που έχει δημοσιευτεί από τον Κερκυραίο Λαυρέντιο Βροκίνη, με την πρόθεση να συμπληρωθούν τα κενά στα ονόματα των δημοσίων δασκάλων και ειδικά των λατινοδιδασκάλων για τους οποίους ο Βροκίνης είχε δηλώσει ότι είχε καταγράψει μόνο τους ντόπιους Κερκυραίους.
Η έρευνα στην αρχειακή σειρά Argomenti Diversi της Βενετοκρατίας έδωσε πολλές πληροφορίες για τον θεσμό των δημοσίων δασκάλων, τον τρόπο εκλογής και αμοιβής, τα πρόσωπα που συμμετείχαν ως υποψήφιοι. Η έρευνα σε άλλες αρχειακές σειρές του κερκυραϊκού Αρχείου και σε άλλα Αρχεία και Βιβλιοθήκες εμπλούτισε την εικόνα της εκπαίδευσης στο νησί μας με άγνωστα αρχειακά δεδομένα για τη διδακτική δράση ίδιωτικών δασκάλων, ορθοδόξων και λατίνων, καθώς και για τη λειτουργία του καθολικού σεμιναρίου στο νησί.
Η μελέτη προσδοκά να δώσει μία συστηματική εικόνα περισσότερο για τη δημόσια εκπαίδευση και λιγότερο για την ιδιωτική, που ο χαρακτήρας της είναι γνωστός και από άλλες περιοχές του τουρκοκρατούμενου και βενετοκρατούμενου Ελληνισμού. Προσπαθεί επίσης να εντάξει τις όποιες παιδευτικές προσπάθειες στο νησί μέσα στη γενική πολιτική τής Βενετίας και να καταδείξει την πολιτιστική προσφορά και του λατινικού κλήρου, καθώς και οι λατίνοι δάσκαλοι συνέβαλαν στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.