ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

3.5.08

Παναγιώτα Τζιβάρα – Σπύρος Καρύδης

Η Βιβλιοθήκη της μονής Υ.Θ. Μυρτιδιωτίσσης Κέρκυρας

Κυκλοφόρησε από την Ιερά Μονή Υ.Θ. Παλαιοκαστριτίσσης η εργασία της Παναγιώτας Τζιβάρα και του Σπύρου Καρύδη Η Βιβλιοθήκη της Μονής Υ.Θ. Μυρτιδιωτίσσης Κέρκυρας.
Για τις βιβλιοθήκες και την κίνηση των βιβλίων στον χώρο τής Κέρκυρας μπορεί να γίνει ουσιαστικός λόγος μετά την καταγραφή σημαντικού μέρους των υπαρχουσών βιβλιοθηκών, και τον εντοπισμό και μελέτη όσων με το πέρασμα του χρόνου χάθηκαν, αλλά άφησαν τα ίχνη τους στις γραπτές αρχειακές πηγές.
Στον τομέα των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και ειδικότερα των σωζόμενων έως σήμερα μοναστηριακών βιβλιοθηκών, ή αρχή τής καταγραφής καί μελέτης έγινε από τούς συγγραφείς το 2001 με την παρουσίαση της αξιόλογης, τόσο σε αριθμό βιβλίων όσο καί χειρογράφων, βιβλιοθήκης τής μονής τής Παλαιοκαστρίτσας. Την άνοιξη του 2002 άρχισαν την ίδια εργασία για την βιβλιοθήκη τής μονής Υ. Θ. Μυρτιδιωτίσσης, η οποία με το πέρασμα του χρόνου και την παρακμή τής μονής είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης καταγράφτηκε καί μελετήθηκε με την μέθοδο που ακολουθήθηκε καί στη μονή της Παλαιοκαστρίτσας.
Στην βιβλιοθήκη της Υ. Θ. Μυρτιδιωτίσσης καταγράφτηκαν (165) τίτλοι εντύπων των ετών 1604-1900 και αναλυτικά:
· 17ος αι.: 17 τίτλοι
· 18ος αι.: 58 τίτλοι (ή 69 αντίτυπα)
· 19ος αι. (έως το 1863): 53 τίτλοι (ή 57 αντίτυπα)
· 19ος αι. (1864 έως το 1900): 33 τίτλοι (ή 35 αντίτυπα)
· Αταύτιστες εκδόσεις: 14
Οι τίτλοι αυτοί περιέχουν:
· Λειτουργικά.
· Έργα πατέρων και χριστιανών συγγραφέων
· Αγία Γραφή (Κείμενο, Ερμηνεία, Ευαγγέλια, Απόστολος)
· Ιστορικά
· Φιλολογικά
· Νομικά-Οικονομικά
· Διάφορα
Τα φύλλα και τα παράφυλλα των εντύπων καί των χειρογράφων βρίθουν σημειώσεων. Εκτός των κτητορικών σημειωμάτων και των λιγοστών ενθυμήσεων δανεισμού, που φανερώνουν την ιστορία τους, σ' αυτά περιέχονται πληροφορίες για τη μονή, χρονικά σημειώματα, ενθυμήσεις και σημειώσεις για τη βιβλιοδεσία των εντύπων.
Παράλληλα με την περιγραφή των χειρογράφων και την καταγραφή των εντύπων ταξινομήθηκε πρόχειρα και το αρχείο τής μονής.
Το αρχείο αποτελείται από λυτά έγγραφα του περασμένου αιώνα, τα οποία αφορούν κυρίως στη διοίκηση και στη διαχείριση της μονής, καθώς επίσης και από αντίγραφα συμβολαίων που αναφέρονται στην περιουσία της μονής. Τα λυτά έγγραφα ταξινομήθηκαν θεματολογικά σε φακέλους με το ακόλουθο περιεχόμενο:
· Διοικητικά
· Οικονομικά
· Περιουσιακά
· Αλληλογραφία (εισερχόμενη-εξερχόμενη)
· Προσωπικά Αρχεία Ηγουμένων
· Διάφορα
Στο αρχείο ανήκουν επίσης εφτά κατάστιχα της οικονομικής διαχείρισης της μονής των ετών 1822-1861 τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ιστορία της μονής κατά το 19ο αιώνα και περιέχουν μεγάλο πλούτο σημειωμάτων.