ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

21.9.10

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ: "ΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ"


Η επετειακή, μνημειακή, δίτομη έκδοση Διονυσίου Σολωμού Τα Κερκυραϊκά κυκλοφόρησε από τις νεοσύστατες Εκδόσεις Αλκίνοος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 ετών από την έκδοση των Ευρισκομένων του Διονυσίου Σολωμού στην Κέρκυρα το 1859, δύο χρόνια έπειτα από τον θάνατο του ποιητή.

Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών Κερκυραίων και ιδιαίτερης σημασίας για την Κέρκυρα. Καθιστά προσιτό το ιστορικό έργο με το οποίο ο Ιάκωβος Πολυλάς και οι συνεργάτες του διέσωσαν, αναστήλωσαν και παρέδωσαν στο Έθνος το μεγαλειώδες έργο του πατέρα της νεοελληνικής ποίησης, μέσα από ένα χάος χειρογράφων, παραλλαγών, επεξεργασιών και γραπτών και προφορικών αποσπασμάτων που αποθησαύρισαν οι φίλοι και οι μαθητές του ποιητή στα υπό αγγλική «προστασία» Επτάνησα. Ο πρώτος τόμος παρουσιάζει την έκδοση του 1859.

Η δίτομη έκδοση Διονυσίου Σολωμού Τα Κερκυραϊκά είναι η μόνη στην αγορά η οποία περιλαμβάνει αυτούσια τα ελληνόγλωσσα «Ευρισκόμενα» και μεταφρασμένα (από φύσει και θέσει Κερκυραίους) όλα τα ιταλικά.

Τα Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα, στα οποία είναι αφιερωμένος ο δεύτερος τόμος, περιγράφουν τη συγκλονιστική ζωή του ποιητή στην Κέρκυρα, όπου έζησε 28 χρόνια και έκλεισε τα μάτια του, καθώς και όσα ακολούθησαν από Κερκυραίους για την ανάδειξη και την καταξίωση του σολωμικού θησαυρού.

Τόμος Α': 24 τυπογραφικά (384 σελ.)

Τόμος Β': 10 τυπογραφικά (160 σελ.)

Τόμος Α': Διονυσίου Σολωμού Τα Ευρισκόμενα εν Κερκύρα, 1859 Διονύσιος Σολωμός

Προλεγόμενα: Ιάκωβος Πολυλάς, Πέτρος Κουαρτάνος

Εισαγωγή: Περικλής Παγκράτης

Μετάφραση ιταλικών: Γεώργιος Καλοσγούρος, Γιώργος Κεντρωτής, Θεόδωρος Μακρής, Γεράσιμος Σπαταλάς

Τόμος Β': Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα, 1822 - 2009

Χρήστος Κορφιάτης

Η έκδοση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, αρχειακά και άλλα υλικά, τα οποία αφορούν τον ποιητή και την Κέρκυρα. Τα υλικά έχουν προσφέρει: η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Κέρκυρας, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, οι Εκδόσεις Ικαρος, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, ιδιώτες συλλέκτες, το Μουσείο Σολωμού Ζακύνθου και το Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας.

Κοσμούν την έκδοση 75 νέα και παλαιότερα εικαστικά έργα, με τα οποία εικονογραφείται η ποίηση και η ζωή του ποιητή. Οι 24 εικαστικοί καλλιτέχνες, των οποίων έργα παρουσιάζονται, είναι οι εξής: Σπύρος Αλαμάνος, Δημήτρης Άνθης, Γιώργης Βαρλάμος, Σπύρος Βασιλείου, Άγγελος Γερακάρης, Γιάννης Δημητράτος, Νίκος Ζερβός, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Κεφαληνός, Νίκος Κόκκαλης, Άρια Κομιανού, Σπύρος Κουρσάρης, Ρένα Κρουαζιέ, Γιάννης Κυριακίδης, Γιάννης Μιχαήλ, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημήτρης Μπισκίνης, Αγλαϊα Παπά, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Μάριος Πιέρης, Ερνέστος Πολυλάς, Σπύρος Προσαλέντης, Πέτρος Στραβοράβδης, Αλέκος Φασιανός.

Εκδότης: Εκδόσεις Αλκίνοος

Εκδοτική επιμέλεια: Χρήστος Κορφιάτης

Σύμβουλος έκδοσης: Άρια Κομιανού

Φιλολογική επιμέλεια: Σωτήρης Τριβιζάς

Σύνθεση εξωφύλλων: Παναγιώτης Περιστέρης

Η έκδοση διατίθεται και σε κασετίνα με χαραγμένη την υπογραφή του ποιητή.