ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

3.6.10

ΠΟΡΦΥΡΑΣ, τ, 135, Αφιέρωμα στο Γιώργο Χρονά

Ο «Πόρφυρας» Νο 135
Αφιέρωμα στον Γιώργο Χρονά

Αφιερωμένο στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Χρονά κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 135, Απρίλης – Ιούνιος 2010). Τα κείμενα, διαρθρωμένα σε δύο μεγάλες ενότητες (Ο δημιουργός, Μαρτυρίες), στις οποίες παρεμβάλλεται πολυσέλιδο ποιητικό ανθολόγιο το Γιώργου Χρονά που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κονιδάρης, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια του αφιερώματος, υπογράφουν οι: Γιώργος Βέης, Τάσος Γαλάτης, Αντώνης Γκάντζης, Σταυρούλα Δημητρίου, Παύλος Μάτεσις, Χάρης Μεγαλυνός, Διονύσης Ν. Μουσμούτης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Αντώνης Περαντωνάκης, Ζωή Σαμαρά, Γιάννης Ε. Στάμος, Διονύσης Στεργιούλας, Θάνος Φωσκαρίνης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Νίκος Χατζηνικολάου, Δον Σάντσο Βουλτσίδης, Ερρίκος Σοφράς, Αγαθή Δημητρούκα, Παναγιώτης Γούτας και Ειρήνη Α. Βρης. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει επίσης άφθονο φωτογραφικό υλικό, ολοκληρώνεται με βιογραφικά στοιχεία και κριτικό ανθολόγιο για τον Γιώργο Χρονά (Ευγένιος Αρανίτσης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Αλέξης Ζήρας, Χάρης Μαυρομμάτης, Λίζα Κοντομίχαλου, Θωμάς Κοροβίνης). Σχεδιασμός εξωφύλλου και σύλληψη: Kirios Kriton. Φωτογραφία εξωφύλλου: Παύλος Ευθυμίου. Επαναλαμβανόμενο κόσμημα: Σπύρος Αλαμάνος.
Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει δεκαοχτώ βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι, το 1979, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Οδός Πάνος 17», έως σήμερα πού παρουσιάζει το «Ξενοδοχείο Βαλκάνια». Εργάστηκε επίσης στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει από τον Φεβρουάριο του 1981 το περιοδικό «Οδός Πανός», τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις «Εκδόσεις Σιγαρέτα». Δημοσιογραφεί κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες και είναι υπεύθυνος του ενθέτου «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.