ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παρουσιάζονται έντυπα και ψηφιακοί δίσκοι που αφορούν την κερκυραϊκή ιστορία και πολιτισμό και γενικότερα τον ιόνιο χώρο.

27.2.10

Νίκος Ασπιώτης: "Δεν υπάρχει Θεός για μένα κι αν υπάρχει είναι τρελλός". Μάρτυρες και μαρτυρίες από την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο


«δεν υπάρχει θεός για μένα, κι αν υπάρχει, είναι τρελός…»

.....Το άγνωστο σε μένα δίστιχο, που τραγουδούσε ο κομμουνιστής-αρχειομαρξιστής Γιώργος Βέργης , ίσως πουν κάποιοι ότι είναι ένας τίτλος αταίριαστος για ένα ιστορικό βιβλίο ή μια ιστορική αφήγηση. Κάποιοι άλλοι πάλι μπορούν να το χαρακτηρίσουν ακόμη και βλάσφημο, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς «ιστορικότητα». .....Για λίγο νόμιζα ότι είναι εντελώς ακατάλληλο για το βιβλίο αυτό. Την πεποίθησή μου αυτή την ενίσχυσαν, προσωρινά όμως, κάποιοι φίλοι, που ζήτησα και πήρα τη γνώμη τους. Ύστερα από πολλή σκέψη το επέλεξα για οριστικό τίτλο, γιατί καταστάλαξα στην κρίση ότι το ορφανό αυτό δίστιχο διαμορφώνει και εκφράζει ιδεολογικούς ορίζοντες και θάρρος απαράμιλλο. Ταυτόχρονα μπολιάζει τα παραπάνω στοιχεία με μια δόση πίκρας και κάποια ψήγματα απόγνωσης και αγωνίας, και όλα αυτά συμπυκνωμένα -πέρα από τα κατορθώματα των ηρώων και τα μεγάλα ή μικρά γεγονότα που συμμετείχαν- νομίζω ότι διατρέχουν σαν ποτάμι τις ζωές τους. Ζωές που είναι αταίριαστες, ή καλύτερα εκ διαμέτρου αντίθετες, με τις δικές μας τις ζωές .

Ετικέτες

Νίκος Ασπιώτης: "Διοικητικοί και αυτοδιοικητικοί θεσμοί στην Κέρκυρα (1817-1951)"Η εργασία αυτή δεν έχει ως στόχο να αναδείξει το σύνολο της ιστορικής διαδρομής και δράσης της αυτοδιοίκησης και της διοίκησης στην Κέρκυρα. Στοχεύει μόνο στην επισήμανση και καταγραφή του οργανωτικού τους μετασχηματισμού, των αιτιών που τον προκάλεσαν καθώς και των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε. Μέσα σ' ένα κλίμα συνεχών αλλαγών και ρυθμίσεων στη δομή της κεντρικής και περιφερειακής οργάνωσης της χώρας προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε την ιστορική αφετηρία της τοπικής αυτοδιοίκησης και διοίκησης στο νομό μας και παράλληλα να καταγράψουμε τα πρόσωπα, αιρετά ή διορισμένα, που υπηρέτησαν τους θεσμούς αυτούς. Η έρευνα όμως ανέδειξε και γεγονότα μεγάλης τοπικής σημασίας, στα οποία η κρατική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους και κρίθηκε σκόπιμο να καταγραφούν, αφού ορισμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην τοπική ιστοριογραφία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά δείγματα συμπεριφοράς κρατικών και αυτοδιοικητικών οργάνων σε κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ιστορίας του νομού μας.

Ετικέτες

Νίκος Ασπιώτης: "Διοικητικοί και αυτοδιοικητικοί θεσμοί στην Κέρκυρα. Πρόσωπακαι γεγονότα (1817-1951)""Κυμοθόη", Έκδοση Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Τ. 19, Αφιέρωμα στο Σπύρο Δ. Λουκάτο. Αργοστόλι 2009
"Μαρίνος Αντύπας (1872-1907)", Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου. Αγία Ευφημία 16-19 Μάρτη 2006. Επιμέλεια Πέτρος Πετράτος (Τόμοι Α+Β)


Λεύκιος Ζαφειρίου: "Aνδρέας Κάλβος και Susan Fortune Ridout (1793-1857): Νέα στοιχεία"


Μαρία Λαμπρινού: "Τρία ενετικά μνημεία στονπορθμό της Λευκάδας: Φρούριο Αγίας Μαύρας, Ναός Αγίου Γεωργίου, Ενετικές Αλυκές"


Νίκος Γουσέτης: "Ζακυνθινές ομιλίες"


Μίμης Μόντες: "Ποίηση και ζωή"


"Λογοτεχνικές συναντήσεις", επιμέλεια Γιώργος Μύαρης
Κώστας Μιχαλάς: "Έρωτες μίση πάθη στη δίνη τουπολέμου"
Κώστας Μιχαλάς: "Στο κύλισμα της γήινης ζωής"
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ, τ. 4, Σεπ.-Δεκ. 2009